"ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ"

Αρχική » Ποιοί είμαστε

Ποιοί είμαστε

Επικοινωνία

(+30)2610222259______________Email: anakyklwnw@gmail.com
Ώρες λειτουργίας αποθήκης
Σάββατο: 10:00-15:00

sticker-%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%84%cf%8e%ce%bd-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%cf%8c

Ένα ελπιδοφόρο συλλογικό οικολογικό και κοινωνικό συνεταιριστικό εγχείρημα ξεκίνησε στην Πάτρα τον Νοέμβριο του 2013, η ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή», με στόχο την οικολογική και κοινωνική διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών και την επαναχρησιμοποίηση, στην ανατολική περιοχή της Πάτρας.

Ποιοί/ες είμαστε: Είμαστε 170 πολίτες, κάτοχοι συνεταιριστικής μερίδας, από διάφορες γειτονιές της βόρειας και ανατολικής Πάτρας, που ιδρύσαμε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) με στόχο την ανακύκλωση στην πηγή.

Τι είναι ΚΟΙΝΣΕΠ: Η ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ βασίζεται στον Ν.4019/2011 (ΦΕΚ 216, τόμος Α). Πρόκειται για αστικό συνεταιρισμό κοινωνικού σκοπού, με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Η ΚΟΙΝΣΕΠ είναι συνεταιρισμός ο οποίος διοικείται ισότιμα από τα μέλη του. Η λειτουργία του βασίζεται σε δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά κοινωνικούς σκοπούς και συλλογικά οφέλη.
Η διάθεση του προκύπτοντος οφέλους της ΚΟΙΝΣΕΠ κατανέμεται: 5% για αποθεματικό, έως 35% στους εργαζόμενους και >60% για κοινωνικούς σκοπούς.

Τι είναι η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ»: Η “Ανακυκλώνω στην πηγή” αποσκοπεί στην πρακτική διάδοση της ανακύκλωσης με διαχωρισμό των υλικών στο σπίτι, την δουλειά, τον δημόσιο χώρο: χαρτί, πλαστικό, μέταλλα, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, έλαια. Δραστηριοποιείται στις γειτονιές του Αρκτικού Διαμερίσματος Πάτρας και σταδιακά επεκτείνεται σε ολόκληρο το Δήμο Πατρέων.

Τι πετύχαμε μέχρι σήμερα; Η “Ανακυκλώνω στην πηγή” έχει συλλέξει και διαθέσει από το 2014 μέχρι σήμερα, στην τοπική βιομηχανία, εκατοντάδες τόνους α’ ποιότητας ανακυκλώσιμων υλικών.
Στην αποθήκη μας προσέρχονται πολλοί εθελοντές, φέρνοντας διαλεγμένα τα ανακυκλώσιμα υλικά τους.

Πως συμμετέχουμε: 1. Σαν εθελοντές/ριες: στο σπίτι ή στην εργασία μας ξεχωρίζουμε σε τσάντες – κάδους τα ανακυκλώσιμα υλικά: Χαρτί – πλαστικό – αλουμίνιο – λευκοσίδηρο – ηλεκτρικά – τηγανέλαιο. Επισκεπτόμαστε μεταφέροντας τα υλικά μας στην αποθήκη της ΚΟΙΝΣΕΠ, στο Ακταίον Ρίου, κάθε Σάββατο 10.00-15.00. Εναλλακτικά μπορούμε να τα φέρνουμε κάθε Τετάρτη, 17.00-19.00 στο πάρκινγκ Καλεντζώτη (Παπαφλέσσα και Ακτή Δυμαίων), όπου σας περιμένουμε με το φορτηγό μας.
2. Σαν μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ: Συμμετέχουμε όπως και στην περίπτωση 1, κατέχοντας ένα μερίδιο – μετοχή αξίας 100€ . Με τον τρόπο αυτό γινόμαστε μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ, με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που προβλέπονται απ’ το καταστατικό (συμμετοχή στην γενική της συνέλευση και σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην Δ.Ε.) Διευκρινίζεται ότι, μέλη και εθελοντές θα συμμετέχουν ισότιμα στις συνελεύσεις γειτονιάς, όπου θ’ αποφασίζουν και θα εισηγούνται στην ετήσια συνέλευση των μελών για θέματα λειτουργίας – διαχείρισης – κατανομή οφέλους της ΚΟΙΝΣΕΠ.

Η ανακύκλωση σήμερα στη Πάτρα βρίσκεται στα χαμηλότερα ποσοστά της χώρας: μόνο 5%. Από τους 120.000 περίπου τόνους απορριμάτων που παράγονται κάθε χρόνο, μόνο οι 9.500 πέφτουν στους μπλε κάδους και από αυτούς δυστυχώς μόνο 4.500 επανακτώνται – και αυτοί κακής ποιότητας. Το 50% και πλέον του ανακυκλώσιμου υλικού που συλλέγεται στους μπλε κάδους είναι άχρηστο και θάβεται στην χωματερή της Πάτρας, την Ξερόλακα.

Η ταφή τεράστιου όγκου χρήσιμων για την βιομηχανία και την κοινωνία υλικών οδήγησε την χωματερή σε 50 μέτρων καθ’ύψος υπέρβαση με κίνδυνο κατάρρευσης, ανάγκη για νέα μέτρα στήριξης και νέα κύτταρα. Από την άλλη, εργολαβικά συμφέροντα προβάλλουν την λύση των εργοστασίων μηχανικής διαλογής και προσεχώς της καύσης, με τεράστια βέβαια αύξηση των δημοτικών τελών.

Η «Ανακυκλώνω στην πηγή» βασισμένη στις συλλογικές αποφάσεις και τον συλλογικό έλεγχο, αποτελεί λοιπόν την συνειδητή επιλογή των ενεργών πολιτών έναντι της ιδιοποίησης του κοινωνικού πλούτου από τους εργολάβους, προτείνοντας οι ίδιοι οι πολίτες να διαχωρίζουν με διαλογή στην πηγή τα απορρίματά τους, οι κοινωνικές επιχειρήσεις τους να τα διαθέτουν – πωλούν και τα έσοδα να γυρίζουν ανταποδοτικά σε αυτούς τους ίδιους, τους συλλόγους τους, τις γειτονιές τους.

Πολλά από τα υλικά που συλλέγονται και μπορούν να επισκευαστούν χαρίζονται στην συνέχεια σε σχολεία και δομές, που τα έχουν ανάγκη ενώ λειτουργούμε και το πρώτο στην Ελλάδα “Repair Café” της ομώνυμης παγκόσμιας μη κερδοσκοπικής αλυσίδας επαναχρησιμοποίησης.

Η συμμετοχή μας στο Ευρωπαικό Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Βρυξέλλες), η επιλογή μας στα 7 καλύτερα κοινωνικά εγχειρήματα στην Ελλάδα από τον παγκόσμιο οργανισμό κοινωνικών επιχειρηματιών ASHOKA και η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Πατρών μας δίνει ώθηση για νέες ΚΟΙΝΣΕΠ στην ανακύκλωση στην χώρα σε οποιαδήποτε πόλη το αποφασίσουν οι πολίτες της.

Που & πως μας βρίσκετε: Τα πλήρη στοιχεία της Ανακυκλώνω στην Πηγή είναι διαθέσιμα εδώ. Η έδρα – αποθήκη της επιχείρησης βρίσκεται από 25/5/2015 στην νέα μας διεύθυνση στην Καραισκάκη 120, πίσω από το κατάστημα Lidl Αγ. Βασιλείου στο ωράριο λειτουργίας μας. Επιπλέον έχουμε μόνιμη παρουσία κάθε Τετάρτη 17.00 – 19.00 στο Πάρκινγκ Καλεντζώτη. Μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 2610222259, ή να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση, δηλώνοντας: όνομα – τηλέφωνο – διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική).

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας εδώ.

Αγαπητοί/ες συμπολίτες/σες
σας καλούμε να εγγραφείτε είτε σαν μέλη είτε σαν εθελοντές/ριες στο εγχείρημα, παίρνοντας το ζήτημα της ανακύκλωσης στα δικά σας χέρια.

Tα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής:

Πρόεδρος: Σάκης Παναγιωτόπουλος, συνταξιούχος δημοσίου

Αντιπρόεδρος: Κώστας Λιανός, οδοντοπροσθετικός

Γραμματέας: Ηλίας Φυκούρας, εκπαιδευτικός

Ταμίας: Τάσος Νικολαδάκης, ιδ. υπάλληλος

Μέλος: Τάκης Σμυρίλιος, ελ. επαγγελματίας


Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: