"ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ"

Αρχική » Uncategorized » Eurostat: Στους ΧΥΤΑ το 81% των αστικών απορριμάτων στην Ελλάδα.

Eurostat: Στους ΧΥΤΑ το 81% των αστικών απορριμάτων στην Ελλάδα.

Αρχείο

ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ 2

Εξαιρετικά πίσω στο θέμα της ανακύκλωσης παραμένει η Ελλάδα, με το 81% των αστικών απορριμάτων να καταλήγει στους ΧΥΤΑ. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στις 26.03.2015 στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ε.Ε. το 2013 η παραγωγή αστικών αποβλήτων ανά άτομο μειώθηκε στα 481 κιλά το χρόνο, σε σχέση με 527 κιλά το 2002. Από αυτά, το 31% κατέληξε σε ΧΥΤΑ, το 28% ανακυκλώθηκε, το 26% αποτεφρώθηκε και το 15% κομποστοποιήθηκε. Το ποσοστό των αστικών αποβλήτων που ανακυκλώθηκαν ή κομποστοποιήθηκαν στην Ε.Ε. έχει αυξηθεί σταθερά, από 18% το 1995 στο 43% το 2013.

Τη μεγαλύτερη παραγωγή αστικών απορριμμάτων έχει η Δανία (με 747 κιλά ανά άτομο), ενώ ακολουθούν από απόσταση το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Γερμανία με πάνω από 600 κιλά ανά άτομο. Στον αντίποδα, τη μικρότερη παραγωγή, κάτω από 300 κιλά ανά άτομο, είχαν η Ρουμανία, η Εσθονία και η Πολωνία, με τις Σλοβακία, Τσεχία και Λετονία να έπονται με λίγο πάνω από 300 κιλά ανά άτομο.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμάτων, το ένα τρίτο ή και ακόμη περισσότερο των απορριμμάτων ανακυκλώθηκε στη Σλοβενία (55%), τη Γερμανία (47%), το Βέλγιο και την Ιρλανδία (34% και στις δύο), καθώς και στη Σουηδία (33%). Ευρέως διαδεδομένη είναι η κομποστοποίηση στην Αυστρία (35%), την Ολλανδία (26%), το Βέλγιο (21%) και το Λουξεμβούργο (20%). Τουλάχιστον τα μισά αστικά απόβλητα αποτεφρώθηκαν το 2013 στην Εσθονία (64%), τη Δανία (54%) και την Σουηδία (50%), ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά απορριμμάτων που ενταφιάστηκαν σε ΧΥΤΑ καταγράφηκαν στη Ρουμανία (97%), τη Μάλτα (88%), την Κροατία (85%), τη Λετονία (83%) και την Ελλάδα (81%).

Το 2013, ανακύκλωση και κομποστοποίηση μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα της διαχείρισης απορριμμάτων στη Γερμανία (65%) και περισσότερο από το μισό στη Σλοβενία (61%), την Αυστρία (59%) και το Βέλγιο (55%).

Σημειώνεται ότι η Eurostat ορίζει ως «αστικά απόβλητα» αυτά που δημιουργούν τα νοικοκυριά, αλλά και όσα παρόμοια απορρίμματα παράγονται από μικρές επιχειρήσεις ή δημόσιους φορείς.

Πηγή: avgi.gr


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: