ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ»
Ένα ελπιδοφόρο συλλογικό – οικολογικό – κοινωνικό εγχείρημα ξεκίνησε στην Πάτρα!
Που & πως μας βρίσκετε: Η έδρα – αποθήκη της επιχείρησης βρίσκεται από 25/5/2015 στην νέα μας διεύθυνση στην Καραισκάκη 120, πίσω από το κατάστημα Lidl Αγ. Βασιλείου. Μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 2610991050, ή να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνση της ΚΟΙΝΣΕΠ anakyklwnw@gmail.com, δηλώνοντας: όνομα – τηλέφωνο – διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική).
Αρχές Δεκεμβρίου 2013 ξεκίνησε τη λειτουργία της η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ», ένας κοινωνικός συνεταιρισμός με στόχο την οικολογική και κοινωνική διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών στην βορειοανατολική περιοχή της Πάτρας.
Ποιοί/ες είμαστε: Είμαστε μια ομάδα 170 πολιτών από διάφορες γειτονιές της βόρειας και ανατολικής Πάτρας, που ιδρύσαμε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) με στόχο την ανακύκλωση στην πηγή.
Τι είναι ΚΟΙΝΣΕΠ: Η ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ βασίζεται στον Ν.4019/2011 (ΦΕΚ 216, τόμος Α). Πρόκειται για αστικό συνεταιρισμό κοινωνικού σκοπού, με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Η ΚΟΙΝΣΕΠ είναι συνεταιρισμός ο οποίος διοικείται ισότιμα από τα μέλη του. Η λειτουργία του βασίζεται σε δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά κοινωνικούς σκοπούς και συλλογικά οφέλη.
Η διάθεση του προκύπτοντος οφέλους της ΚΟΙΝΣΕΠ κατανέμεται: 5% για αποθεματικό, έως 35% στους εργαζόμενους και >60% για κοινωνικούς σκοπούς.
Τι είναι η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ»: Η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ» κατά την πρώτη φάση λειτουργίας της, αποσκοπεί στη συλλογή και στην ανακύκλωση υλικών από χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο αλλά και ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών και μπαταριών. Δραστηριοποιείται στις γειτονιές του αρκτικού διαμερίσματος Πάτρας και του πρώην δήμου Ρίου (από οδό Αγ. Σοφίας έως και οικισμό Ψαθόπυργου) και σταδιακά επεκτείνεται σ’ ολόκληρο τον Δήμο Πατρέων και την Δ.Αχαία.
Τι πετύχαμε μέχρι σήμερα; Η “Ανακυκλώνω στην πηγή” έχει συλλέξει και διαθέσει ξανά στην παραγωγή πάνω από 300 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά, που θα κατέληγαν στην Ξερόλακα.
Διαθέτουμε δρομολόγια αποκομιδής για πάνω από 50 επιχειρήσεις και γειτονιές ενώ στην αποθήκη μας προσέρχονται πολλοί εθελοντές, φέρνοντας διαλεγμένα τα ανακυκλώσιμα υλικά τους.
Πως συμμετέχουμε: 1. Σαν εθελοντές/ριες: στο σπίτι ή στην εργασία μας ξεχωρίζουμε σε 3 τσάντες – κάδους τα ανακυκλώσιμα υλικά: Χαρτί – πλαστικό – αλουμίνιο – λευκοσίδηρο. Α. Εάν είναι δυνατόν πηγαίνουμε μόνοι/ες τα υλικά στην αποθήκη της ΚΟΙΝΣΕΠ. Β. Εάν δεν είναι αυτό εφικτό, επικοινωνούμε με την ΚΟΙΝΣΕΠ (τηλ. 2610991050) και δηλώνουμε κάθε πότε θέλουμε να γίνεται η συλλογή των υλικών μας, από το φορτηγό της ΚΟΙΝΣΕΠ.
2. Σαν μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ: Συμμετέχουμε όπως και στην περίπτωση 1, κατέχοντας ένα μερίδιο – μετοχή αξίας 50 . Με τον τρόπο αυτό γινόμαστε μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ, με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που προβλέπονται απ’ το καταστατικό (συμμετοχή στην γενική της συνέλευση και σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην Δ.Ε.) Διευκρινίζεται ότι, μέλη και εθελοντές θα συμμετέχουν ισότιμα στις συνελεύσεις γειτονιάς, όπου θ’ αποφασίζουν και θα εισηγούνται στην ετήσια συνέλευση των μελών για θέματα λειτουργίας – διαχείρισης – κατανομή οφέλους της ΚΟΙΝΣΕΠ.
Η ανακύκλωση σήμερα στην Πάτρα: Η ανακύκλωση στον Δήμο Πατρέων βρίσκεται στα χαμηλότερα ποσοστά της χώρας. Το 50% και πλέον του ανακυκλώσιμου υλικού που συλλέγεται στους μπλε κάδους είναι άχρηστο και θάβεται στην Ξερόλακκα. Την ανακύκλωση διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία, που με βάση σύμβαση (2003) δεν οφείλει ν’ αποδίδει ούτε ένα ευρώ στον Δήμο Πατρέων απ’ τα κέρδη της.
Αγαπητοί/ες συμπολίτες/σες
σας καλούμε να εγγραφείτε είτε σαν μέλη είτε σαν εθελοντές/ριες στο εγχείρημα, παίρνοντας το ζήτημα της ανακύκλωσης στα χέρια μας. Η ανακύκλωση στην πηγή είναι ο μόνος ουσιαστικά οικολογικός τρόπος διαχείρισης των απορριμάτων. Η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ» βασισμένη στις συλλογικές αποφάσεις και τον συλλογικό έλεγχο, διαθέτοντας τα οφέλη της σε κοινωνικούς σκοπούς, αποτελεί την συνειδητή επιλογή των ενεργών πολιτών έναντι της ιδιοποίησης του κοινωνικού πλούτου.
Greeat reading your blog post
Μου αρέσει!Μου αρέσει!